Syksy lähenee ja myrskyt ovat mahdollisia.

Normaaliaikana voimme kohdata monia erilaisia turvallisuuteemme vaikuttavia häiriötilanteita. Tyypillisimpiä tilanteita ovat mm. sähkökatkot, lämmönjakelun katkokset ja vesikatkokset. Häiriöitä aiheuttavat erityisesti luonnonilmiöt kuten myrskyt. Häiriö voi johtua myös laitteistojen vioista tai suunnitelluista huolto- ja korjaustöistä.

Kun sähköt ovat poikki
Nykyaikana olemme niin tottuneet sähköiseen maailmaan, että sähkökatkon sattuessa emme ole osanneet varautua tilanteeseen. Sähkökatko vaikuttaa veden saantiin, joillakin lämmitykseen, ruoanlaiton onnistumiseen, matkapuhelinten lataamiseen sekä kauppojen ja myymälöiden ja muiden yritysten ja laitosten toimintaan.
Sähkökatkoon kannattaa varautua ennalta. Varautuminen on tärkeää etenkin jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Kotiin kannattaa sijoittaa helposti löydettävään paikkaan ainakin:

  • taskulamppu ja paristoja
  • varasulakkeita
  • kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristo- tai akkukäyttöinen radio / autoradio
  • polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija

Mikäli haluat varmistaa katkottoman sähkön esimerkiksi tietokoneelle tai muulle herkälle laitteelle, kannattaa laite varustaa UPS-järjestelmällä, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon katkoksen aikana. Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa harkita oman varasähköjärjestelmän hankkimista. Esimerkiksi maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori.

Kotivara
Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Kotivaraa käytetään päivittäin ”parasta ennen” -suosituksia noudattaen, ja uutta hankitaan tilalle. Näin elintarvikkeet säilyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina.

Milloin kotivaraa tarvitaan?
Tilanne, jossa kauppaan ei pääse, voi yllättää monestakin syystä.

  • Sairastuminen voi estää kauppaan menon.
  • Sähkökatos voi häiritä kaupan toimintaa ja polttonesteiden jakelua.
  • Jakeluhäiriö voi estää tavaroiden kuljetuksen kauppoihin tai hankinnat kaupasta.
  • Kelirikko, myrsky tai liikennehäiriö voi estää liikenteen sujumisen.

Veneet kiinni ja mökki mielessä
Moni on pitänyt veneet yhä vesillä syksyn veneily- ja mökkireissuja varten. Kova aallokko ja sadevesi voivat aiheuttaa vahinkoja, joita voi pyrkiä ennaltaehkäisemään ennen myrskyä.
Jos mahdollista, kannattaa käydä tarkistamassa, että veneen kiinnitykset varmasti ovat kunnossa. Kestävät köydet ja solmut estävät venettä hakkautumasta myrskyssä laituria tai kiviä vasten. Moottoriveneestä voi myös katsoa, etteivät esimerkiksi puunlehdet ole tukkineet veden poistoaukkoa ja tarvittaessa avata sen